Over ons

Onze samenwerking heeft een lange voorgeschiedenis. We volgden in dezelfde periode een opleiding aan de Rietveldacademie in Amsterdam, Lida deed beeldhouwen en Didi schilderen en monumentale vormgeving. We kenden elkaar toen nog niet.

 

Didi werkte als beeldend kunstenaar en later als docent kunsteducatie. In 2005 studeerde ze af als beeldend therapeut en ging aan het werk in de verslavingszorg bij SolutionS. Lida, die van oorsprong uit de gezondheidszorg kwam, werd beeldend therapeut bij GGZ inGeest.

Lida verdiepte zich in Zen meditatie en het Tibetaans boeddhisme. Dit vormt een belangrijke basis voor haar levenshouding en werk als beeldend therapeut. 

Didi is sinds 1988 leerling van Thich Nhat Hanh, een Vietnamese leraar die ge├źngageerd boeddhisme uitdraagt. Daarnaast werd zij getraind door de Japanse leraar Akira Tatsumura in sumi-e (schilderen met zwarte inkt) en werkte ze een paar jaar bij theatergezelschap Dogtroep. Haar visie en werk als beeldend kunstenaar en therapeut zijn hierdoor voor een belangrijk deel bepaald.

 

Twintig jaar later leerden we elkaar kennen bij GGZ inGeest in Amsterdam op de afdeling persoonlijkheidsstoornissen in een multidisciplinair trauma- en borderlineteam. In eerste instantie gebruikten wij de tien oervormen als warming-up, om cli├źnten in beweging te brengen naar beeldend werken. Gaandeweg bleek dat deze oefeningen zo effectief waren en zo goed aansloten bij de multidisciplinaire behandeling, dat wij besloten om ze als volwaardige therapievorm in te zetten. Langzamerhand groeiden de oefeningen uit tot een ervaringsgerichte methode, die gebaseerd is op lichaamsenergie. De dynamiek van de oefeningen brengt al bewegend innerlijke processen op gang, leidt tot bewustwording en geeft de mogelijkheid tot verandering. 

 

Door de positieve resultaten die wij boekten met deze tekenbewegingsmethode besloten we om de verworven inzichten niet verloren te laten gaan, maar om er meer onderzoek naar te doen en ze tenslotte in boekvorm uit te geven. Vanaf 2011 zijn we gestart met het geven van trainingen. Inmiddels hebben we veel vaktherapeuten, psychotherapeuten en coaches in Nederland en Vlaanderen opgeleid om met TBM te kunnen werken. De vaktherapeutische opleidingen gebruiken de tekenbewegingsmethode en het boek in het lesaanbod.