TBM is een flexibele, laagdrempelige methode, die voor een breed spectrum aan doelgroepen kan worden ingezet, voor zowel gezonde als zieke mensen. Ons uitgangspunt bij het ontwikkelen ervan was trauma- en borderline behandeling. Gaandeweg zagen we steeds meer toepassingsmogelijkheden, mede doordat de door ons opgeleide therapeuten positieve resultaten boekten in hun eigen werkveld met TBM, zowel binnen de instelling als in de eigen praktijk bij kort- en langdurige behandelingen. 

De methode is binnen het kader van de psychiatrie o.a. geschikt voor het behandelen van persoonlijkheidsproblematiek, depressie, trauma, verslaving, burn-out, rouwverwerking, angst en dwang, gezins- en relatieproblematiek en psychosomatiek. TBM heeft raakvlakken met EMDR en PMT en sluit aan op verschillende vormen van psychotherapie, zoals cognitieve gedragstherapie, relatie- en gezinstherapie, kinder- en jeugdpsychiatrie. 

Ook in de revalidatie en voor mensen met een beperking kan TBM gebruikt worden. 

De methode is geschikt voor volwassenen, kinderen en adolescenten. 

Naast een therapeutische toepassing kan TBM ook ondersteunend zijn bij coaching en procesbegeleiding met thema‚Äôs als stressmanagement, aandachttraining, omgaan met emoties, relaties en werk, het ontwikkelen van creativiteit, omgaan met verlies. 

De oefeningen en het theoretisch kader kunnen aan de betreffende doelgroep aangepast worden. Het zou tegenstrijdig zijn om een methode die per definitie bestaat uit beweging, in dwingende protocollen vast te leggen. Dit wil niet zeggen dat er geen richtlijnen zijn om ermee te werken. De diepgaande impact van TBM vraagt om professionele begeleiding en de juiste interventies.